u nas w ecommerce CAC poszedl w gore drugi rok z rzedu i zarzad pyta czemu. reklamy na mecie drozsze, organik wolniejszy, a budzet ten sam. zaczelam liczyc koszt pozyskania per kanal i okazalo sie ze cześć kampanii dowozila klientow drozej niz ich pierwsze zamowienie. jak wy to pilnujecie zeby nie przepalac? liczycie CAC osobno na kanal czy ogolnie
Ile realnie kosztuje was pozyskanie klienta w 2026 i jak to liczycie |
|
Kasia u nas w B2B liczę CAC osobno na kanał, inaczej to wróżenie z fusów. Cold outreach ma inny koszt niż polecenia, a polecenia w usługach dowożą najtaniej i konwertują najlepiej. Reklama płatna u nas dopina lejek, nie startuje go. Patrz jeszcze na payback period, nie sam CAC, bo przy abonamentach klient zwraca koszt dopiero po kilku miesiącach.
u mnie jako freelancera to inna skala ale tez licze. najtaniej wychodza klienci z polecen i z contentu ktory napisalem rok temu i dalej generuje zapytania. platne kampanie odpalam tylko sezonowo bo szybko sie przepala budzet. meta faktycznie drozeje, przerzucam czesc na google bo intencja zakupowa wyzsza
Patrzcie jeszcze na LTV do CAC, bo sam CAC niewiele mówi. U nas w SaaS zdrowy próg to 3 do 1, poniżej tego kanał wycinamy albo optymalizujemy. Zrobiliśmy kohorty per źródło i wyszło że klienci z polecenia mają wyższy retention, więc realnie ich LTV jest dużo wyższe niż z płatnych. To zmieniło nam alokację budżetu.
Asia wlasnie o to mi chodzilo, patrzylam tylko na koszt a nie na to ile klient zostaje. zrobie kohorty per zrodlo bo czuje ze z polecen zostaja dluzej. macie jakies proste narzedzie do tego czy w excelu liczycie? bo my mamy ga4 i wszystko sie rozjezdza z panelem reklamowym
dzieki, no wlasnie atrybucja mnie dobija. zrobie tak jak mowisz, ostatnie klikniecie plus polecenia osobno i bede patrzec na trend miesiac do miesiaca a nie na pojedyncze liczby. lepsze to niz to co mam teraz
u mnie w food trucku to wszystko jest prostsze haha, najlepiej dziala szyld i zapach z grilla. ale serio ulotki przy osiedlu i lokalna grupa na fb daly mi wiecej niz platna reklama. moze w online inaczej ale offline ciagle ciagnie jak masz dobre miejsce
Kasia z GA4 i panelem reklamowym to klasyka, nigdy się nie zgadza przez różne modele atrybucji. My eksportujemy do prostego arkusza i liczymy na ostatnie kliknięcie plus osobno polecenia ręcznie. Nie jest idealnie ale przynajmniej spójnie miesiąc do miesiąca. Atrybucja co do grosza to mit, ważny trend a nie pojedyncza liczba.
dorzuce ze warto miec jeden prosty dashboard nawet w arkuszu zeby zarzad widzial trend a nie pojedyncze kampanie. jak pokazujesz wykres ze CAC spada przez 3 miesiace to nikt sie nie czepia jednej drozszej kampanii. mialem tak z klientem, przestal panikowac jak zobaczyl caly obraz
z mojej strony jako dev, jak macie GA4 i panel reklamowy to da sie to spiac przez proste API i wrzucac do looker studio za darmo, robilem cos takiego po godzinach. nie trzeba drogiego narzedzia. tylko atrybucja i tak bedzie przyblizona bo ciasteczka padaja
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|