BiznesowyBoom
Strona główna
Forum BiznesowyBoom Finanse firmy i inwestycje Jak optymalizować podatki na B2B w 2026 po ostatnich zmianach przepisów?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak optymalizować podatki na B2B w 2026 po ostatnich zmianach przepisów?

RE: Jak optymalizować podatki na B2B w 2026 po ostatnich zmianach przepisów?

Prowadzę biuro rachunkowe i obsługuję ponad 30 firm. Po zmianach 2026 dostaję od klientów te same pytania w kółko — czy ryczałt 12% dla IT się dalej opłaca, jak liczyć składkę zdrowotną przy skali, kiedy spółka komandytowa ma sens.

Sama dla każdej firmy robię osobne wyliczenie bo zmienne są różne, ale widzę że duża część przedsiębiorców ciągle siedzi na liniowym z 2018 roku bo "tak było". Tymczasem przy obecnych progach to często najgorszy wybór.

Co Wam księgowe proponują w 2026? Macie poczucie że Wasza forma podatku jest dopasowana do biznesu czy bardziej do nawyku?
Odpowiedz

Z perspektywy juniora B2B w software housie — wybrałem ryczałt 12%, ale wcale nie był oczywisty. Trzeba liczyć dokładnie z kosztami, bo jak dużo sprzętu kupujesz to liniowy bywa lepszy.

U mnie koszty 6-7k rocznie i wyszło że ryczałt wygrywa o jakieś 4 tys netto. Ale moja księgowa robiła analizę raz na pół roku, bo przepisy o składce zmieniają się co kwartał.
Odpowiedz

U mnie wykończeniówka, koszty paliw, materiałów i pracowników, więc skala podatkowa się trzyma. Ryczałt nie wchodzi w grę bo branża nie jest w preferencyjnych stawkach.

Ale masz rację, znam 3 znajomych co siedzą na liniowym "bo tak było" i mogliby wyjść jakieś 8-10k taniej rocznie na ryczałcie. Tylko nie chce im się przeliczać.
Odpowiedz